Mobilya Sektörü Hızlı Toparlandı

Pandemi döneminde zor günlerden geçen mobilya sektörü, normalleşme süreciyle birlikte hareketlendi. Bu süreçte sokağa çıkamayan vatandaşlar, evlerinde uzun zamandır erteledikleri tadilat işlerini tamamladı. Düğünlerin de başlamasıyla sektör giderek hareketlendi. Kocaeli’nin mobilya AVM’Sİ MOBESKO Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Başoğul süreci Sibel Özdemir ile İş Dünyası’na anlattı.

Bazı üyelerimiz önlem amaçlı olarak bu süreçte üretim faaliyetlerine geçici olarak ara verdi. Üretime devam eden firmalarımızda ise güvenlik kontrolleri en üst seviyeye getirildi. Yaşanan süreçte zorunlu olarak dışarı çıkılmadığı ve hafta sonları da dışarı çıkma yasağının olduğu günlerde Mart ayının ikinci haftasından sonra iç pazarda mobilya satışlarında yüzde 80 oranında bir düşme yaşadık. Mart ayı sonunda ise ihracatta yüzde 35 civarında bir oranda düşüş izlendi.

 MÜCBİR SEBEP KAPSAMINA GİRMEMİZ SEVİNDİRDİ

Aynı zamanda Korona virüs salgınının neden olduğu ekonomik tahribata karşı devreye alınan “Ekonomik İstikrar Kalkanı” tedbirleri kapsamında vergi süreçleri bakımından mücbir sebep hükümlerinden faydalanacak mükellefler için bir genel tebliğ hazırlanmıştı. Bu tebliğe göre Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’ın o dönem duyurduğu açıklamada; tebliğ ile mücbir sebep hali kapsamındaki sektörleri ve altında yer alan iş kolları kapsamında mobilya sanayinin de yer alması, yaşanan bu zor günlerde sektör adına umut verici olarak karşılandı.

*Korona salgını öncesinde mobilyadaki KDV indirimi yüzde 8’e düşürülmüştü. Bu indirimin faydaları neler oldu?

Mobilya sektöründe KDV indiriminin en öncelikli gündem olduğunu her fırsatta vurguladık. 2020 yılına bu müjdeli haberle giriş yapmak mobilya sanayimiz için oldukça motive edici bir başlangıç sağlamamıza neden oldu. Malumdur ki sektörümüzün en önemli gündemi KDV konusudur. Yeni yılın ilk günlerinde Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın mobilyada KDV indiriminin yüzde 8’e düştüğü haberini almış olduk. Sektörümüz adına mutluyuz elbette.

‘BU ADIM KAYIT DIŞI FİRMALARIN ÖNÜNÜ KESTİ’

Mobilyada KDV oranı yüzde 8’e inmesiyle sektörün en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışılığın ortadan kalkması için atılacak önemli adımlardan biri de böylece hayata geçirilmiş oldu. Merdiven altı üretim nedeniylek KDV ödemeyen bazı işletmelerin neden oldukları bu haksız rekabetin böylece ortadan kalkacağını umuyoruz. Sonuç olarak milli ekonomimizin güçlenmesi için KDV’nin yüzde 8’de sabitlenmesi devletimizin de milletimizin de menfaatine olmuştur.

*Geçen yıl üretim ve satışları ile 2020 yılını karşılaştırırsak ne gibi bir tablo ile karşı karşıya kalırız?

1 Haziran itibariyle başlayan yeni normalleşme süreci sonrasında Temmuz ayından itibaren düğün yasaklarının da ortadan kalkmasıyla birlikte düğünlerin bereketiyle geldiğini söyleyebiliriz. Hatta bu süreçte Sayın Berat Albayrak’ın açıklamış olduğu İstikrar Kalkanı Paketi’nde, tüketicilerin sosyal harcamaları noktasında ön plana çıkan mobilya alışverişlerinde kullanılabilecek kredi miktarının minimum 3 Bin TL maksimum 30 Bin TL olarak açıklanmasıyla birlikte mobilya alışverişlerinde büyük hareketlilik yaşandı. Ertelenen mobilya alışverişleri yeni normalleşme ile birlikte ortaya ciddi bir talep çıkarttı.

*Mobilya sektörünün yıllardır süregelen sıkıntıları nelerdir? Sürdürülebilir bir üretim için nelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorsunuz?

Türkiye mobilya alanında özellikle tasarım ve kalitede önemli bir potansiyele sahip bulunuyor. Bu nedenle teknolojik alt yapısı güçlü, Endüstri 4.0’a ayak uydurabilen, makine parkuruna yatırım yapan, inovatif şirketler geleceğe yön verecek. Ayrıca bu firmaların çalışanlarının eğitim düzeyi yüksek, teknik bilgi ve beceri anlamında da nitelikli ve donanımlı kişilerden oluşması gerekecek. Akıllı firma yapısına uygun olarak; akıllı hammadde, akıllı tedarik, akıllı fabrika, akıllı üretim, akıllı ürün, akıllı çalışan, akıllı tedarik, akıllı satış ve akıllı ihracat ile sektörümüz gelecekte daha yeni nesil hatlara sahip olacaktır.